Je bent nooit te oud om te leren, iedereen volgt zo nu en dan een cursus, training en/of opleiding naast het dagelijkse werk. De één wil zijn kennis bijspijkeren en de ander meer uit zijn/haar competenties halen.

Sinds 2014 ben ik hierdoor begonnen met het geven van cursussen en trainingen aan bedrijven en particulieren. Mijn doel daarbij is vooral; deelnemers meer te geven dan alleen theorie en zelf de betreffende stof interactief en in de praktijk uit te laten voeren.  Mijn praktijkervaringen en kennis neem ik in deze trainingen mee, om met voorbeelden interactief de theorie uit te leggen.

Het is fijn om met een goed en zelfverzekerd gevoel een presentatie te geven”.

Met een zelfverzekerd gevoel, ga ik de voorbereidingen in van mijn volgende training. Al beheers je de stof goed en heb je de training vaak gegeven, een goede voorbereiding is altijd belangrijk bij het geven van een training. Kijk terug naar de laatste sessie (terugblik) en neem de belangrijkste punten mee bij de voorbereiding tijdens een “vooruitblik”.

Oefen voor de spiegel, oefen voor vrienden, in de auto of in de trein. Om goed en zeker over te komen bij de deelnemers, is het handig om alle woorden vooraf te oefenen. Het is belangrijk om duidelijk over te komen bij de deelnemers. Bij het oefenen, merk je meteen of de woorden lekker uitkomen en is het makkelijker te communiceren tijdens het presenteren.

“Ken je deelnemers en voorkom vertragingen”

Twee weken voor de start, heb ik alle deelnemers een mail gestuurd met een aantal vragen. Hiermee leer ik de doelgroep beter kennen en weet ik waar de training eventueel op moet aanpassen. Naast het vooraf leren kennen van de mensen, zorg ik ervoor dat er voldoende middelen aanwezig zijn en controleer ik of alles naar behoren werkt. Hiermee voorkom je vertragingen tijdens de les.

“Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden”

Introductie is geweest, de deelnemers hebben elkaar interactief leren kennen. Nu we verder op de inhoud gaan, zorg ik ervoor dat iedereen het zelfde beeld heeft van de training. Scrum, wat is dat nou precies? Je zult dan verschillende antwoorden ontvangen, maar het betreft één term. Onderstaande plaatje laat ik ter inspiratie zien, hiermee creëer je duidelijkheid met betrekking tot het onderwerp van de training……

Wat is er op bovenstaande afbeelding te zien?

“Visualiseren is beter dan veel tekst”

Wie kent het niet, een training of cursus volgen waarbij er constant Powerpoint slides worden weergegeven met enorm veel theorie.

Zaken visualiseren maakt het voor deelnemers duidelijker, hiermee krijgen zij een beeld bij de theorie. En daarnaast blijven plaatjes in het algemeen beter hangen in het geheugen dan platte tekst. Tijdens de trainingen, zorg ik ervoor dat de deelnemers lekker zelf interactief aan het werk gaan. Visualiseer alle theorie middels borden of

“Continu blijven leren, steeds beter worden”

Ook als trainer wil je steeds beter presteren en voldoende uitdaging(en) uit de trainingen halen. Zelf
vraag ik altijd tussendoor en aan het einde van de dag feedback aan de deelnemers, om te kijken hoe we in het vervolg de training beter kunnen geven. Naast de feedback kunnen de deelnemers Post-IT plakkertjes op de TIPS en TOPS borden plakken. Daarnaast is het handig om een collega trainer uit te nodigen bij een training. Bedoeling is dat hij/zij jou gaat evalueren en feedback geeft op de betreffende training. Dit geeft je nog meer energie om het beter te doen………

OGOO Opleidingen:
Wil je mij of één van mijn collega’s tegen komen bij de OGOO interactieve en leerzame trainingen?
Neem dan contact op met Gjalt van Dam op 06-46740152 of via info@ogoo.nl.

Tot ziens, bij een van onze avonturen……

Leave a Reply